Smilet fra Ton Kao
- Live Lepperød
- Mar 30
- 3 min read
Updated: Apr 16
Su fra Smilets land har fått drømmene sine oppfylt. Hun driver sin thailandske take-away på Råel på sjette året. Nå introduserer hun noen nye konsepter og endringer til det positive.



Ton Kao er et lite familieforetak innen thailandsk kokekunst, som holder til på Rød gård utenfor Tønsberg. På fem år har den thailandske Take Away - restauranten blitt en godt innarbeidet og populær virksomhet i Søndre Slagen. I spissen for foretaket står Su Engebakken, med god hjelp fra ektemannen Andor. De to startet Ton Kao take-away og catering i 2019, og trekker kunder fra hele Tønsberg og omkringliggende områder.
Rimelig og sunn Thaimat
- Vi har fokus på å lage god, rimelig og sunn Thaimat for privatpersoner og bedrifter. Vi lager ekte god Thaimat av ferske råvarer og autentiske krydderblandinger, og det pleier å falle i smak, smiler Su fornøyd.
Hun gleder seg til våren og sommeren.
- Vinteren har vært litt tøff og vi har dessverre vært nødt til å holde stengt mandager og tirsdager, men aktiviteten har heldigvis begynt å ta seg opp igjen. Fra 1. april åpner vi for fullt hele uken fra mandag til søndag, som tidligere. Da holder vi åpent fra 14 - 19 på hverdager og fra 14 - 20 i helgene, sier Su.
Nytt hverdagskonsept
Su har flere gode kort i ermet og planlegger nye konsepter som hun gleder seg til å introdusere utover våren og sommeren.
- På onsdager og torsdager planlegger vi å tilby faste middagsretter fra Thailand til hverdagspriser. Det blir nudelsuppe, men mer som en fyldig ramen (japansk suppe) med kjøtt og kyllingboller, og crispy chicken med sticky rice og sursøt saus. En sommerdessert er også snart klar; mango med søt-sticky rice, lover hun. - Den er veldig populær blant nordmenn.
- Det er viktig for oss å tilby mat som vanlig folk har råd til, skyter ektemannen Andor inn og legger til at prisene ikke har økt siden tidlig i 2024, til tross for at råvarene har økt i pris. Prismessig ligger Ton Kao fortsatt fra ca 100 til 250 kr per rett.
Crispy chicken (øverst) og nudelsuppe med kjøtt og kylllingboller er god hverdagsmat fra Thailand.


Menyen ellers er variert, og med over 30 fargerike og smakfulle thairetter; forretter og middagsretter, finnes det en smak for alle. Med seg på kjøkkenet har Su flere flinke kokker, primært Piya, som er kjøkkenansvarlig og har vært med siden starten. Alle jentene på kjøkkenet er fra Thailand og snakker bra norsk.
- Vi er faktisk nå på jakt etter flere kjøkkenassistenter, så det er bare å ta kontakt hvis noen kan tenke seg å jobbe i et trivelig miljø med til tider høyt tempo, inviterer Su mens hun tørker av benkeplatene før hun skal lørdagsåpne restauranten. Det er stadig folk innom og i helgene er det fullt trøkk, kan hun fortelle.
Fornøyde kunder
- Vi har mange faste, fornøyde kunder, som kommer igjen og igjen. Skulle jeg ønsket meg noe mer, så var det at kundene ble flinkere til å gi tilbakemeldinger på Google og TripAdvisor. De fleste kundene kommer etter anbefaling fra venner og kjente. Et godt rykte gir flere kunder, vet du, smiler Su på Ton Kao.
Su er vokst opp i smilets land, Thailand, det er helt tydelig. Andor som er pensjonist og altmuligmann, støtter opp om konas virksomhet så godt han kan. Su har en sønn på 20 år som bor og jobber i Kristiansand, i sitt første friår etter videregående. Planen er at han skal studere økonomi på Bakkenteigen og overta Ton Kao når den tid kommer.
I mellomtiden er det bare å glede seg til en spennende smaksopplevelse fra Thailand. - Hils så mye til alle leserne av Magasin1! De er alle hjertelig velkommen til å prøve ut maten på Ton Kao, oppfordrer Su med et stort smil.
Les mer om Ton Kao her

Comments