top of page

Redningen sikrer festbordet

Updated: Feb 8, 2024

Paulius på Redningen inviterer til tradisjonsrik meny i eventyrlige omgivelser – og mat til alle anledninger året i gjennom.


Eier Paulius Alexandravicius foran postflagget i den rikt utsmykkede baren på Redningen.


Julebordsesongen er i gang på Redningen på Vallø. Det er den travleste tiden på året og gjestene som bestiller julebord her kan glede seg til en autentisk juleopplevelse med tradisjonsrik julemeny; ribbe, julepølse, pinnekjøtt eller juletorsk á la Paulius. Ingen lager bedre julemat enn han, skryter noen på Facebook.


Kokken takker for rosen og understreker at maten på Redningen er noe for seg selv.

- Jeg slurver ikke med matkvaliteten, råvarer og smak. Der er jeg prinsippfast.


Ribbe eller pinnekjøtt? Du får det som du vil til julebordet på Redningen.


Arven etter Herman og Magnhild

Restaurant, bar, selskapslokale og catering. Han har nok å henge fingrene i, Paulius Alexandravicius, som driver Redningen på Vallø på andre året. Paulius overtok «arven» etter Herman og Magnhild, som startet Redningen i 1987 og dekorerte lokalene med sjøfartshistorie fra inn- og utland. I mange år var Paulius en del av Redningsteamet, en av kokkene som sto bak grytene, nå styrer han det hele og får sette sitt preg på skuta. Den spennende sjøfartsdekoren har han beholdt, men litt fornyelse i matveien har det blitt.


- Jeg har endret litt på menyen og fornyet salater og småretter. Avhengig av råvarer og sesong, serverer vi norsk tradisjonsmat som Flesk & Duppe, Skrei og Hjort, forklarer Paulius.


- Vi har fortsatt populære klassikere som biff, spareribs og svinefilet Oskar. Og Redningens pizza da, som kommer både med italiensk og amerikansk bunn. Det er populær mat! Den kan man få levert til Bowlingen på Vallø også, informerer han.


Den store restauranten har mange historiske gjenstander på veggen.


Sjøfartsdekor og trubadurer

De 650 m2 store lokalene ved sjøsiden på Vallø rommer restaurant og flere lukkede rom for mindre selskaper og et stort selskapslokale med plass til over 100 mennesker. De kan brukes til så mangt. Barnedåp, konfirmasjon, minnesamvær, barnebursdag, jubileum, nabolagsfest og møterom. Alle rommene har sitt unike preg med gøyale fotografier og veggkart, flagg og gamle gjenstander fra hvalfangst og sjøfart. Her finnes også en god, gammeldags pub som bare må sees. Hit kommer fotballinteresserte stamgjester og andre som ønsker seg en god prat med noe attåt. Om sommeren er det travelt på den store terrassen utenfor.

- Sommeren i år var kald, men likevel trivelig. Hver fredag har vi hatt live musikk med ulike trubadurer og god stemning!

Det kommer vi til å fortsette med utover vinteren og alle er selvsagt velkomne, smiler Paulius. Han ønsker seg mer besøk. Bruk oss!, oppfordrer han.


Paulius ønsker velkommen til julebord på Redningen.


Fotball og pub, lokale gjester og bar med alle rettigheter på Redningen.


Førsteklasses kjærester

Han snakker på inn og utpust og ler godt av seg selv innimellom. Den unge kokken kom til Norge som 17-åring i 1991 og har siden drevet med restaurantdrift og catering her til lands hele sitt voksne liv. Paulius bor i Sandefjord, der han etablerte seg først. Kona Diana, sønnen Adomas på 14 og datteren Migle på 12, bor alle i Litauen. Kontakten foregår via Facetime og hyppige besøk til og fra hjemlandet med fly fra Torp. Det fungerer utmerket. Sønnen Adomas følger inntil videre i farens fotspor og i hele sommer jobbet han som kokk og servitør på Redningen, til farens store stolthet. Han kommer nok neste år også.


Kona Diana traff Paulius allerede som førsteklassing på hjemstedet utenfor Vilnius, så det nærmer seg 40 års jubileum for kjæresteparet. Da kommer nok fruen på besøk for å feire med mannen på Redningen. Det gleder han seg til.

Enn så lenge kan Paulius glede seg over mange gode kommentarer på nett. På Facebook står det: «Jeg heier på Paulius som er fra Litauen og er et arbeidsjern og alltid blid og hyggelig.»

Det er gode ord å ta med seg.









Comments


bottom of page