Historien om Kvikk Lunsj
- Live Lepperød
- Apr 15
- 2 min read
Hele Norges påskesjokolade er en perfekt turkamerat, enten du skal ut i skjærgården, på fjellet eller kose deg hjemme i påsken. Men hvordan fant sjokoladen veien inn i nordmenns hjerter?

Hele Norges tursjokolade
Kvikk Lunsj er hele Norges tursjokolade, og har vært et fast turfølge for nordmenn i generasjoner. Faktisk i mer enn 80 år. Sjokoladen med sprø kjeks overtrukket med Freia Melkesjokolade er mer enn en sjokolade, og har blitt en del av den norske folkesjela.
Hva folk spiste på tur før 1937, vites ikke – men i dag er det utenkelig å si ”ut på tur, aldri sur” dersom man har glemt Kvikk Lunsjen hjemme.
Sjokoladen skulle være lett å bære og lett å fortære, og den tok samtidens ernæringsproblematikk på alvor. Det ble faktisk sagt at denne sjokoladen hadde samme næringsverdi som ett egg og to stykker brød med smør. Den markedsføringen ville åpenbart ikke funket i dag. I dag har vi en litt annen definisjon av sunnhet enn de hadde for 80 år siden, men likevel er det mange som fortsatt setter pris på en sjokoladebit på tur, enten det er til fjells, fots eller på ski.
Samarbeid med Den Norske Turistforening
Kvikk Lunsj har alltid oppfordret det norske folk til å legge ut på tur og gitt oss gode råd på veien. De har samarbeidet med Den Norske Turistforening (DNT) helt siden 1960-tallet.
Det startet med at fjellvettreglene ble trykket på baksiden av emballasjen, senere har det blitt fulgt opp med annen nyttig og interessant turinformasjon. I dag er baksiden av pakningen dedikert som en hyllest til de frivillige i Den Norske Turistforening og Skiforeningen.

11 Kvikk Lunsj hver i året
Basert på salgstall fra 2024 viser det at hele 40 % av årskonsumet av Kvikk Lunsj skjer i perioden rundt påsken. Rundt 60 millioner stykk av den berømte tursjokoladen forlater Freia-fabrikken i Oslo hvert eneste år – og alle produseres i Norge. Ca. 24 millioner av disse selges i påsken. Det betyr at hver og en av oss i gjennomsnitt spiser ca. 11 Kvikk Lunsj i året, og at 4,5 av dem spises i løpet av påskeuken.
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør vil fra et ernæringsmessig standpunkt ikke anbefale å spise fire og en halv sjokolader hver uke. Men hun mener at selv om sjokolade ikke akkurat er supermat, kan du trygt unne deg en sjokoladebit på tur med god samvittighet også ellers i året.
– Det er lov å kose seg innimellom. Trivsel er minst like viktig for helsa som aktivitet og et godt sammensatt kosthold, sier ernæringsfysiologen.
Tekst og foto: Kiwi.no
コメント