top of page

Snublesteinene i gågata

Updated: 6 days ago

Inger Bjar-Kessler har pusset og gnidd på snublesteinene ved Farmannstorvet, de som ble lagt ned til minne om de jødiske ofrene fra Tønsberg som ble drept under 2. verdenskrig. Les om deres skjebne her.

Det er ikke første gang Inger pusser snublesteinene som er lagt ned i gågata til minne om byens jødiske befolkning. De ble sendt til konsentrasjonsleiren Auschwitz og drept under 2. verdenskrig.
Det er ikke første gang Inger pusser snublesteinene som er lagt ned i gågata til minne om byens jødiske befolkning. De ble sendt til konsentrasjonsleiren Auschwitz og drept under 2. verdenskrig.

Før hver 17. mai og til minnedagen 26. november (deportasjonen 1942) tar Inger med seg skureklut og pussemiddel for å pusse snublesteinene i gågata.


- Snublesteinene ligger under noen store trær og blir misfarget av sevje og løv som blir liggende. Jeg kunne se at noen har pusset dem nylig, trolig med vanlig pussemiddel. Det er dessverre vanskelig å få steinene blanke da, sier Inger Bjar-Kessler, som er glad for at de er flere som deler på oppgaven. Hun brukte denne gang en klut med vann, sitronsyre og litt Zalo, og lot det virke en stund. Det hjalp betraktelig. Nå skinner snublesteinene om kapp med sola til 17. mai.


Byguide i Tønsberg

Inger er til vanlig en av byguidene i Tønsberg og holder stadig historiske byvandringer i byen. Onsdag 14. mai skal hun gå 17. mai ruten i Tønsberg og fortelle om byen fra dette perspektivet. - Vi starter ved sykehuset kl 18 og går ruten derfra. Det er bare å bli med, inviterer guiden.


På sine byvandringer stopper hun ofte opp for å minnes de jødiske ofrene fra Tønsberg som ble sendt til Auschwitz og døde der.


- I det siste har jeg hatt med både historielag, pensjonistlag og andre grupper på en byvandring som jeg kaller "Tønsberg gjennom 1200 år". Da går vi blant annet til snublesteinene som markerer hvor våre jødiske borgere arbeidet eller bodde i 1942, da de brutalt ble deportert og henrettet, sier Inger. - Det er en viktig del av historien, som vi aldri må glemme.

Til minne om familien Berkowitz og familien Jaffe i Fayesgate.
Til minne om familien Berkowitz og familien Jaffe i Fayesgate.
Til minne om familien Plesansky i Møllegaten 12.
Til minne om familien Plesansky i Møllegaten 12.
Til minne om familien Koklin i Fayesgate.
Til minne om familien Koklin i Fayesgate.

16 snublesteiner i byen

I Tønsberg er det lagt ned 16 snublesteiner til minne om byens jødiske innbyggere som ble ofre for Holocaust under andre verdenskrig. Disse minnesteinene er plassert i sentrum, flere i nærheten av det som tidligere ble kalt Høitorvet (nå Farmandstorvet). De markerer butikkene til fem familier som ble rammet av deportasjon og drap i 1942: Plesansky, Koklin, Jaffe, Berkowitz og Hammer.


Familiene og deres skjebner

  • Plesansky-familien bodde i Møllegaten 12, hvor de drev en herreekvipering. Mina Plesansky, bare 10 år gammel, ble sammen med moren Rosa og broren Sem deportert med D/S Donau og drept i Auschwitz 1. desember 1942. Faren Isak ble også drept. Storebroren Bernhard overlevde ved å flykte til Sverige. 

  • Koklin-familien hadde sitt hjem i Fayes gate 3. Foreldrene Benjamin og Ida var opprinnelig fra Latvia, og barna deres ble født i Norge. Sønnen Emil Georg Koklin, født i 1925, arbeidet som rørleggerlærling og gikk på teknisk aftenskole. Han ble arrestert i oktober 1942 og deportert til Auschwitz, hvor han døde i januar 1943. 

  • Jaffe-familien bodde også i Fayes gate 3. De kom til Tønsberg på slutten av 1920-årene og besto av tre generasjoner. Alle familiemedlemmene ble deportert og drept i Auschwitz i 1942.

  • Familien Berkowitz bodde i Fayesgate og drev forretning der. De ble deportert i 1942 og døde i Auschwitz i 1942 og i 1943.

  • Albert Hammer var en tysk flyktning som kom til Tønsberg i 1939. Selv om han var døpt kristen, ble han av nazistene regnet som jøde på grunn av sine besteforeldre. Han ble arrestert og drept i Auschwitz i 1942. 


Om snublesteinene

Snublesteinene er en del av et europeisk minneprosjekt startet av den tyske kunstneren Gunter Demnig i 1993. Hver stein er en 3X10 cm messingplate støpt ned i fortauet foran ofrenes siste frivillige bosted eller forretning, med navn, fødselsår og dødssted inngravert. Prosjektet har som mål å gi ofrene et navn og en plass i det offentlige rom. I Norge ble de første steinene lagt ned i 2010, og Jødisk Museum i Oslo har hovedansvaret for nedleggelsen. 


I Tønsberg ble snublesteinene lagt ned i 2012 og 2014. De fungerer som påminnelser om byens jødiske historie og tragedien som rammet disse familiene. Steinene er også viktige markører for refleksjon, spesielt på Den internasjonale holocaustdagen 27. januar.


For mer informasjon om snublesteinene i Tønsberg og historiene bak, kan du besøke nettstedet 871.no, som gir en grundig oversikt over familiene og deres skjebner.


Kilder: Snublestein.no, Wikipedia, Lokalhistoriewiki, Tønsbergs blad

 
 
 

Comentarios


bottom of page