top of page

Biblioteket arrangerer fullpakket Pilegrimsdag

Bli med på guidet pilegrimstur over Veierland, foredrag om Rundkirken, Vesper og overnatting i klosterruinene på biblioteket i anledning Pilegrimsdagen.


Som et kickoff til Middelalderfestivalen 6.- 8. juni, arrangerer Tønsberg og Færder bibliotek pilegrimsdag lørdag 24. mai. Få med deg en guidet pilegrimsvandring på Veierland, foredrag om rundkirken i Tønsberg, Vesper- katolsk kveldsbønn med sang, og overnatting på biblioteket. Bli med på alt – eller plukk ut dine høydepunkter!

Ta med det du ønsker å spise og drikke – gjerne noe som tåler å være med på tur!


Program lørdag 24. mai


Kl. 12.00 Pilegrimsvandring: guidet tur over Veierland!

Fergen Jutøya går fra Tenvik kl. 12.00

Svein Aurmark møter oss på Tangen, han er vår guide på Veierland. Vi går via kirken, der de som ønsker det kan få pilegrimsstempel. Turen ender på Vestgården, i tide til å rekke båten til Tenvik kl 14.40.

Turen er gratis, men man må selv organisere og betale reisen til og fra Veierland.

De som ønsker det kan, på egen hånd, gå pilegrimsleden fra Tenvik til Tønsberg.

Ingen påmelding.


Kl 18.00 Foredrag ved Bjørn Bandlien på biblioteket

Olavskirken i Tønsberg er et av de merkeligste byggene i Norge. Det er den eneste rundkirken i Norge, og den største av sitt slag i Norden. I tillegg var den en del av et kloster tilknyttet premonstratenserordenen, som også var en unik klosterorden i Norge fram til et datterkloster ble bygd i Dragsmark i Sverige.


Likevel vet vi omtrent ingenting om den tidlige historien til kirken, om hvem som fikk ideen til dette og satte i gang byggingen. På tross av de manglende kildene, kan vi si en del om tiden den ble bygget i. Det var borgerkrigstid, men også en tid da korstogene og pilegrimsferdene fra Norge til Jerusalem skjøt fart. Inspirasjonen fra Den hellige gravs kirke i Jerusalem er tydelig, og kanskje kan vi sirkle inn noen av de i Tønsberg som var særlig opptatt av dette på slutten av 1100-tallet?


Kildene blir flere i senmiddelalderen, da klosteret ble et av de viktigste og rikeste i Oslo bispedømme. Da kjenner vi til både hvor mye eiendommer de rådde over, til deres forhold til byfolket, og noen fragmenter av deres liturgi. De fikk imidlertid konkurranse fra det andre klosteret i byen, der fransiskanerne holdt til. I tillegg ble det lagt opp til at pilegrimer skulle oppsøke Mikaelskirken på Slottsfjellet, og ikke Olavskirken. Forholdet mellom disse kirkene og klostrene kan derfor ha vært ganske spent, og kanskje preget av konkurranse og rivalisering.


Bjørn Bandlien er forfatter og professor i historie ved Universitetet i Sørøst-Norge og han har middelalderhistorie som sitt spesialfelt. Gratis og åpent for alle. Ingen påmelding.

Slik tenkte Johan Meyer seg Olavskirken i 1927. Fra Oscar Albert Johnsen: Tønsbergs historie 1: Middelalderen (Gyldendal, 1929), s. 212.
Slik tenkte Johan Meyer seg Olavskirken i 1927. Fra Oscar Albert Johnsen: Tønsbergs historie 1: Middelalderen (Gyldendal, 1929), s. 212.

Kl. 19.00 Vesper på biblioteket

En vesper er en tidebønn som bes tidlig på kvelden. Tradisjonelle katolske tidebønner - som har sine røtter helt tilbake til middelalderen - inneholder flere salmetekster fra Bibelen, og synges eller lese i veksling mellom to grupper. Kveldens vesper, fremført av sangere tilknyttet Den katolske kirken i Tønsberg, består av tradisjonelle elementer i tillegg til innslag av andre sakrale middelaldersanger.


Gratis og åpent for alle. Ingen påmelding.


Overnatting i klosterruinene - oppmøte senest kl.2230 - påmelding

Har du lyst til å møte munken som angivelig går igjen i ruinene på biblioteket?

Nå har du sjansen til det! Tønsberg og Færder bibliotek arrangerer overnatting i klosterruinene. Ta med deg liggeunderlag og sovepose, lesestoff er det nok av. Du må være over 18 år og melde deg på med en e-post innen torsdag 15. mai til janne.kornor@tonsberg.kommune.no


Fra kl. 23.00 til kl. 07.00 vil biblioteket være stengt for alle andre, og vi må finne nattero. I denne tiden er det heller ikke mulig til å gå ut. Litt etter kl. 07.00 kan de som vil, gå sammen og spise frokost.


 
 
 

Commentaires


bottom of page