top of page

Vakre, vennlige Vilnius

Vilnius har nær kontakt med Vestfold, gamlebyen står på UNESCOs verdensarvliste og flyreisen dit tar bare halvannen time - og flere gode grunner til å besøke byen.

Denne gresk-ortodokse "bløtkakekirken" i barokk stil befinner seg i gamlebyen i Vilnius.
Denne gresk-ortodokse "bløtkakekirken" i barokk stil befinner seg i gamlebyen i Vilnius.

1. Gamlebyen i Vilnius

Gamlebyen i Vilnius, hovedstaden i Litauen, er en av de største og best bevarte middelalderbyene i Øst-Europa. Med sine brosteinsgater, historiske bygninger og koselige kafeer er dette et perfekt reisemål for den historieinteresserte – og for alle som elsker vakre og sjarmerende gamlebyer med et snev av østblokk-kultur.

Skolebarna har kledd seg i finstasen til siste skoledag før sommeren, jentene med hvite sløyfer i håret, typisk for øst-Europa. Portalen i midten er en rund, futuristisk installasjon på Rådhusplassen i Vilnius. Denne skulpturen fungerer som et digitalt vindu mellom byer og lar forbipasserende se og kommunisere i sanntid med mennesker i andre byer, som Lublin i Polen, Dublin og Philadelphia. Vilnius trekker til seg turister fra hele verden og spesielt fra øst, som Ukrainere, hvite-russere og gjengen til høyre fra Kasakhstan.


2. Katedralplassen og Gediminas tårn

Her ligger Vilnius’ mektige katedral og det ikoniske klokketårnet (til venstre). Det er et flott utgangspunkt for å utforske byen. På Katedralplassen finnes det også en statue av Storhertug Gediminas, som grunnla byen i 1323, og et nasjonalmuseum, som opprinnelig var Palace of the Grand Dukes of Lithuania, tilegnet fire hertuger som regjerte i Vilnius i storhetstiden på 1300- til 1400-tallet. Gediminas tårn holder fortet på en grønn høyde like bak plassen. En kort spasertur opp til tårnet gir deg fantastisk utsikt over hele gamlebyen og elven Neris, som skiller gamlebyen fra nybyen.


3. Gates of Dawn

Gates of Dawn (morgengryets port) er en av de viktigste religiøse, historiske og kulturelle monumentene i Litauen. Porten ble bygget tidlig på 1500-tallet som en del av bymurene som skulle beskytte Vilnius, og er i dag den eneste av fem porter som fortsatt står. Det mest kjente med Gates of Dawn er det hellige bildet av Jomfru Maria, også kalt "The Blessed Virgin Mary, Mother of Mercy". Ikonet er plassert i et kapell over porten, og anses som mirakuløst. Det tiltrekker seg pilegrimer fra hele verden – både katolikker, ortodokse og andre kristne. Både Pave Johannes Paul II og Pave Francis har besøkt Gates of Dawn.


4. St. Anne-kirken

I Litauen finnes det kirker på hvert gatehjørne, de fleste er utformet som små katedraler i barokk "bløtkakestil". Unntaket er St. Anne-kirken, som regnes som en av de vakreste kirkene i Litauen. Den ble bygget på 1500-tallet i gotisk stil og er visstnok viet til Jomfru Marias mor Anne. Kirken er et gotisk mesterverk som selv Napoleon etter sigende skal ha ønsket å ta med seg hjem til Paris. Fasaden er bygget i gotisk mursteinsarkitektur, med slanke spir og detaljerte ornamenter. Innendørs er kirken litt mer nøktern med vakkert interiør i tre, fantastiske ikon og altertavler - og milevis opp til taket.


5. Pilies-gaten og Litteraturgaten

Pilies-gaten er en av de eldste og mest livlige gatene i byen, full av lokale butikker, kunstnere og suvenirer. Derfra er veien kort til Litteraturgaten i Vilnius (Literatų gatvė). Det er en smal og sjarmerende gate i gamlebyen som er tilegnet forfattere og poeter som har hatt en tilknytning til Litauen. Gaten ble etablert som kunstprosjekt i 2008, i forbindelse med at Vilnius ble Europeisk kulturhovedstad i 2009. Det er et levende og stadig voksende kunstverk, der blant annet litterære kunstnere som Dostojevski, Frank Zappa og den litauiske nobelprisvinneren Czesław Miłosz har fått sin plass på murveggen. Det kan være lurt å følge en guide, for eksempel bestilt via appen GetyourGuide. Da får du bred info om Litteraturgaten og andre høydepunkter i Litauens historie og kultur. Guiden tar deg også gjerne med i delikatessebutikken, der du kan få smaksprøver fra Litauen.


6. Pink Soup og andre lokale delikatesser

Gamlebyen er perfekt for å ta en pause med en kopp kaffe og nyte stemningen. Prøv tradisjonelle retter som cepelinai (zeppeliner potetboller) og kald rødbetsuppe på en restaurant som serverer lokal mat. Litauerne kaller røbetsuppen sin for Pink Soup og konkurrerer med Latvia om opphavsretten til den berømte suppen. Hvert år i slutten av mai/juni arrangerer de Pink Soup Fest med konserter og lokal underholdning til ære for den rosa suppen, som skal spises med kokt egg og poteter til. Et reklamestunt i rosa må til!

Rosa er Vilnius signaturfarge og de pynter gjerne by og restauranter i blomstrende rosalilla farger.
Rosa er Vilnius signaturfarge og de pynter gjerne by og restauranter i blomstrende rosalilla farger.

7. Mathallen med markedsvibber fra øst

Mathallen Turgus befinner seg i utkanten av sentrum av gamlebyen og er en livlig markedsplass med en milelang kjøttdisk, bod på bod med frukt og grønt, ost og pølse, tekstiler, klær og alt annet til husholdningen. Det er her ferme husmødre gjør innkjøpene sine og alt handel foregår med euro cash. I mathallen finnes det en rekke spiseplasser der du kan teste lokale delikatesser og søtsaker fra Baltikum.


8. Republikken Užupis

Et bohemsk nabolag med egen "grunnlov", kunst på hvert gatehjørne og en unik atmosfære.

Der har du Uzupis i et nøtteskall. Republikken kan minne litt om fristaden Kristiania på åttitallet, minus rusfaktoren. Užupis betyr “bortenfor elven” Vilnia som skiller bydelen fra resten av gamlebyen. På broen over elven kan man låse fast kjærligheten med hengelås om man vil. Uzupis ligger rett øst for gamlebyen i Vilnius, kun et par minutters gange fra St. Anne's Church. Det er en liten bydel, omtrent 0,6 km² stor, med ca. 7000 glade innbyggere. 1. april 1997 erklærte innbyggerne Republikken Užupis som en symbolsk og humoristisk mikronasjon med egen grunnlov som er nedtegnet på all verdens språk, også norsk, ved inngangen til bydelen.

Mye artig i fri-republikken Uzupis i Vilnius.







 
 
 

Comments


bottom of page