100 år med Vellet
- Live Lepperød
- May 11
- 5 min read
Updated: 4 hours ago
Husvik og Nes Vel fyller 100 år i 2025. Det lille lokalsamfunnet feirer med morsomme aktiviteter på Sjøstua og formidling av Vellets lokalhistorie gjennom hundre år.


Husvik og Nes Vel er en av landets eldste velforeninger. Lokalforeningen fyller hundre år og har hatt sitt eget velhus like lenge. Mange husker sikkert det gamle, gule velhuset i
Husvik-svingen. Det nye velhuset på Husvik ligger i sjøkanten midt i mellom Rødstein og Jarlsø. Vellet har medlemmer fra begge sider av sundet, og dekker ellers hele området fra Nes til Klopp, Husvikåsen og Narverød.
Det er livlig aktivitet på velhuset året rundt, hverdag som helg. Aktivitetene skal styrke det lokale fellesskapet og gi mer energi og livsglede.
- Vi har faste ukentlige aktiviteter på velhuset som qi gong, linedance og seniordans, eget historielag, kor, badeforening og strikkeklubb. Vi arrangerer også quiz- og Husvikkvelder, og
nesten hver søndag i høst og vintersesongen er det vaffelkafé på Sjøstua. Den trekker mye turfolk, forteller Irene Jacobsen, som har vært aktiv i Vellet fra barnsben av.

Vokst opp på vellet
Den gang lå velhuset på den øvre siden av Husvikveien. Mange av dagens medlemmer har nærmest vokst opp i Vellet. Høydepunktet var Basaren til Røde Kors og Vellets egen basar. Det hendte det var kino på velhuset, og barn og ungdom var aktive i hobbyklubber, revy og teater. 17. mai og St. Hans ble feiret til stor glede for store og små. Før jul var det julesalgsmesse og juletrefestene på nyåret var uslåelige. For ikke å glemme danseskolen på 60-tallet og ungdomsklubben Ludolf, som på 70-tallet trakk ungdommer fra hele Slagen til
kule kvelder på Vellet.
- Danseskolen den gang var et must for alle barn på Husvik. Odd Behn og Gerd Bøe var danselærere og mødrene våre sendte oss på danseskolen, enten vi ville eller ikke. Noe godt har det vel kommet ut av det, flirer Terje Gran. Han er vokst opp og bor i barndomshjemmet like bak det nye velhuset, der han er driftsansvarlig. Det har han vært omtrent siden Sjøstua sto ferdig i 2011.

Prosjekt Sjøstua
I 1969 ble Nes Vel slått sammen med Husvik Vel, som da fikk Søndre og Nordre Nes og Karlsebakken med på laget. Det gamle velhuset ble med tiden for lite og umoderne, og parkeringsplasser på utsiden fantes nesten ikke.
Ved utbyggingen av Jarlsø ble det inngått et samarbeid mellom Jarlsø Eiendom AS ved Tore Solum, og Husvik og Nes Vel. I den forbindelse ble Vellet tilbudt en tomt på den tidligere parkeringsplassen til Jarlsø Fabrikker AS. Husvik Bedehus og Vellet ble så enige om å bygge et felles lokale, forteller mangeårige formann i Husvik og Nes Vel, Kathleen Hellman. Hun var en viktig person i prosessen med å få realisert Sjøstua.

I 2009 ble det besluttet å bygge et nytt velhus, som skulle finansieres ved salg av Husvik velhus og Bedehuset, litt lenger opp i veien. Styret utlyste en navnekonkurranse og fikk inn 12 forslag. Navnet Sjøstua ble enstemmig vedtatt. Etter stor dugnadsinnsats ble velhuset høytidelig innviet 12. mars 2011.

Sosialt samfunnsengasjement
Det nye grendehuset på Husvik har blitt alt det velforeningen drømte om. Sjøstua rommer en stor forsamlingssal, der det kan dekkes til 100 personer ved utleie, et stort kjøkken, to små stuer og en liten bar/kafé, lager og kontor. Lokalene driftes av Vellet og nesten hver helg er lokalet leid ut til festligheter, konfirmasjon og bryllup, jubileer og minnestunder. I tillegg arrangeres det stadig foredrag, utstillinger og konserter på huset.
Det lokale samfunnsengasjementet har vært en viktig del av Vellets virksomhet helt siden oppstarten for hundre år siden. - Det er frivilligheten som gjør dette mulig. Vi er rundt 100 frivillige som drifter og betjener Sjøstua. Vi har også ansvar for dugnader på friområder, strand og lekeplasser, og gir høringsuttalelser til kommunen i saker som berører Vellet, som trafikksikkerhet, strandsonen og utbyggingsplaner, forklarer Sverre Bisgaard. Han er formann i Husvik og Nes Vel på sjette året.


Inkluderende velforening
Husvik og Nes vel er kanskje ikke landets største, men antakelig en av de mest aktive og inkluderende velforeningene.
- Noe av det jeg setter mest pris på, er at Vellet er så inkluderende. Det er også ett av målene vi har satt oss for foreningen, sier Sverre. Han flyttet fra Oslo til Husvikåsen for mer enn 30 år siden og har i alle år hatt stor glede av foreningen.
- Vi er for tiden ca 450 medlemmer i Husvik og Nes Vel, og det er rundt 1200 husstander som hører til vårt område. Vi ønsker oss flere medlemmer og flere frivillige til å delta i aktivitetene
våre, inviterer velformannen og legger til at støttemedlemmer utenfor kjerneområdet også er velkomne til å delta på Velhusets aktiviteter.
Det er mye fint som skjer på velhuset og engasjementet i foreningen er stort. - Velhuset er det viktigste vi har. Et samlingspunkt. Uten det, ville vi vært en fattigere forening på alle måter. Det er viktig at vi kjenner vår historie, vårt nærmiljø og våre naboer, mener ildsjelene i Husvik og Nes vel.
- Det bare å bli med, lokker Terje. Det er sjeldent flinke og hyggelige folk her på Husvik, ler han og ønsker velkommen inn i vellet.







Husvik og Nes Vel har flere typer medlemskap og alle medlemmer kan delta på aktivitetene, enten som vanlig medlem eller som støttemedlem. Les mer om vellet her .
Comments