top of page
Live Lepperød

Førjulstur til Riga

Tolvsrødparet Elin og Otto fra inditravel.org har vært på førjulstur til Riga. Byen byr på topp julestemning i historiske omgivelser og det koster bare noen hundrelapper å reise dit fra Torp. Se fine bilder og få turtips her!

Otto Bentsen og Elin Dragland reiser verden rundt og besøker kjente og ukjente steder som Otto skriver om på bloggen inditravel.org. Denne førjulshistorien handler om Riga i Latvia. Foto: Elin og Otto.


Fra Torp til Riga

Som et lite avbrekk i desember spontanreiste vi til Riga nest siste uken før jul i fjor. På denne tiden kan du få veldig billige flybilletter. Ryanair flyr direkte fra Torp til Riga og du kan finne turer til noen få hundrelapper. Latvia er et rimelig land i forhold til Norge, så hotellprisene er heller ikke avskrekkende.


Vi fant et godt hotelltilbud på Wellton Riga Hotel & Spa. Hotellet var veldig bra og beliggenheten midt i blinken i utkanten av gamlebyen. Det er spa i kjelleren om en skulle ønske litt varme etter byturen, gjerne kombinert med litt knaing. Det fins også to andre Wellton Hotel & Spa i tillegg, så pass på å havne på det rette om du satser på ett av disse.


Fra flyplassen er det 20 minutters busstur med 22 bussen. Eller du kan ta drosje for 20-30 Euro. Prisene varierer mye mellom de forskjellige selskapene. De offisielle drosjene er dyrest, Bolt billigst. Det fins også mange uoffisielle drosjer. Men tar du en av disse så avtal pris først.

Bussen stoppet praktisk nok rett utenfor hotellet. Det var sent, men vi fikk med oss noen velsmakende tapas fra hotellets tapasrestaurant og minibaren var velfylt med varer til en overkommelig pris.


Julemarked i julestemning

Ønsker du å komme i julestemning er det flere julemarkeder spredd rundt i byen. Der kan du rusle mellom salgsboder hvor det selges strikkevarer, pølser og annen husflid. Du kan få deg noe å spise eller en varm grogg med rom som kan nytes ved att av flere bål mens du betrakter folkelivet.

En gjenglemt Lada ble til en original juledekorasjon.


Julemarkedet ved den ortodokse katedralen.

Julemarkedet ved Riga katedralen.


Bortsj - rødbetesuppe - og brunt brød med smult smaker godt en kald desemberdag i Riga.


Kirker og katedraler

Rådhuset i Riga er utformet som en katedral.


Den ortodokse katedralen i Riga i vinterskrud.

Riga er en gammel by med kirker og annen bebyggelse tilbake til 1500-tallet. Flere av kirkene er åpne for publikum. Peterskirken fra 1400 tallet og Riga katedralen i gamlebyen er verdt et besøk.


I sistnevnte holdes det også orgelkonsert hver dag kl 12:00. Ganske mange hadde møtt opp for å høre Bach på det veldige orgelet. Orgelet er fra 1884, nyoppusset og går for å være ett av de beste i verden.


På en stor videoskjerm kan du følge organistens kamp med 4 manualer og pedaler. Bakgården, et tidligere kloster som ligger vegg i vegg med Riga by- og sjøfartsmuseum, inneholder en del historiske artefakter. Er du sulten kan Pētergailis Restorāns ved Peterskirken anbefales.

Peterskirken i Riga er vakkert utformet med store, lyse kirkerom.


Orgelet i Riga katedralen er fra 1884 og går for å være ett av de beste i verden.


Bymuseum

Bymuseet vegg i vegg med katedralen er verdt et besøk om du vil sette deg inn i byens historie. Her finner du utstillinger som dekker ulike perioder i Rigas historie, fra grunnleggelsen til moderne tid. Dette inkluderer middelalderen, Hanseatene og Rigas rolle i forskjellige historiske begivenheter.


Riga har en rik arkitektonisk arv, og museet har utstillinger som fokuserer på byens bygninger, landemerker og arkitektoniske stiler.

Bymuseet vegg i vegg med Riga katedralen er verdt et besøk.


Fra Gamlebyen i Riga.


Utenfor sentrum kan du rusle rundt i typiske østeuropiske gater med gammel trehusbebyggelse.


Jugendbyen

Riga er kjent for sin jugendarkitektur. Faktisk er det den byen i verden som har størst konsentrasjon av bygg i jugenstil. Vi ruslet gjennom den store sentrale parken som avgrenser gamlebyen mot øst, hvor de fleste husene i jugendstil befinner seg. I parken passerer vi nok et julemarked foran den enorme ortodokse kirken som ligger der. Der passerer vi også den russiske ambassaden. På nabobygningen henger en enorm plakat som veldig klart forkynner hva latviere mener om krigen i Ukraina. Latvia har jo et historisk anstrengt forhold til naboen i øst.

Jugend i Albertagaten.

Vi finner etter hvert Alberta gaten hvor nesten alle bygninger er i jugendstil. Her finner du også jugendmuseet. Det hadde vært en kald tur, men vi fant en koselig liten kafe i kjelleren til ett av husene hvor vi kunne varme oss med en kopp kaffe og få oss lunsj etter turen.



Zeppeliner mathallene

Europas største, og i 1920 årene de mest moderne markedshallene, ligger rett utenfor gamlebyen, bare noen minutters gange fra Wellton Hotel hvor vi bodde. Stedet inneholder mest klær og mat og oser av atmosfære. Artig å rusle rundt og se på varer og folk, ta seg en matbit, og smake på vodka sammen med beduggede latviere.

Hallene har en interessant historie. De ble opprinnelig bygget som hangarer for Zeppelin-luftskip i byen Kurzeme under første verdenskrig. På 1920-tallet ble fem av dem demontert og satt opp igjen i Riga, som manglet et marked. I dag er de i ferd med å bli utkonkurrert av varemagasiner, men holder fortsatt stand, særlig blant den russisktalende del av befolkningen.

Ost selges under disk i den store mathallen i Riga.


Pølse er en favoritt delikatesse for mange latviere.


Fem berømte Zeppelinerhangarer ble til matmarked i Riga.


Markedshallenes arkitektur er anerkjent som en Unesco verdensarv.

Markedshallenes arkitektur er en av hovedattraksjonene. Bygningene er massive og dekker et område på omtrent 72 000 kvadratmeter og er unike i design, med en kombinasjon av stål, tre og glass. De har en tydelig industriell stil fra før andre verdenskrig og er et arkitektonisk symbol på Riga, som er anerkjent som en UNESCO-verdensarv.

De fem hallene spesialiserer seg på ulike typer varer:

• Grønnsakshallen har et bredt utvalg av lokalt dyrket fersk frukt og grønnsaker. • Kjøttshallen har et utvalg av kjøtt, fjærfe og fiskeprodukter, ofte inkludert tradisjonelle latviske delikatesser som røkt fisk og pølser. • Meierihallen byr på forskjellige meieriprodukter, inkludert oster, melk og yoghurt. Latviske meieriprodukter er kjent for sin gode kvalitet. • Gastronomihallen har et variert utvalg av ferdigmat, snacks og internasjonal mat. Det er et flott sted å prøve lokale retter og internasjonal streetfood. • Brød- og kornhallen er fylt med forskjellige typer brød, bakverk, frokostblandinger og korn. • Du vil også finne generelle varer som klær og elektronikk rundt i hallene.



Opera

Liker du opera kan det være en ide å sjekke programmet. Flotte oppsetninger og mye rimeligere enn operaen i Norge. Bedre beinplass også.


KGB museet

Den tragiske Sovjetiske okkupasjonstiden kommer tett innpå ved et besøk i KGB museet. Latvia ble okkupert av Sovjet i 1944 og på vanlig brutalt vis ble landet sovjetifisert, med alle de redsler det medførte. Blant annet ble 100.000 mennesker deportert til Sibir. KGB spilte selsagt en stor rolle, og dette dokumenteres i museet. Anbefales særlig for tilhengere av totalitære styresett.


Vintervakkert i Riga i desember.


180 views0 comments

Recent Posts

See All

ความคิดเห็น


bottom of page